5 Kasım 2013 Salı

Oyun Stratejileri

Daha öncesinde oyunun PC versiyonunu da oynadığım için, kendime göre bazı stratejiler ve yöntemler geliştirdim. Bunları paylaşacağım ancak illa ki böyle yapacaksınız diye bir kaide yok tabi ki de. Yazacaklarım sadece benim kendi tecrübelerim doğrultusunda izlediğim yöntemler ve birkaç püf nokta. Uygulayıp uygulamamak size kalmıştır.



Oyun savaş mekanikleri oyun içerisinde oyun deneyimini içinde barındırarak geliştirildi. Savaş mekaniğinin en önemli kısmı her savaş birliklere bağlı olarak değişir ve her savaş birbirinden eşsiz bir şekilde yeniden hesaplanır bu yüzden ilk saldırdığınızda kayıp vermediğiniz bir alanda tekrar bir saldırıda kayıp verebilirsiniz. Unutmayın her savaş bir öncekinden bağımsız olarak kendi içinde eşsiz bir şekilde gelişir.

Hız tabanlı bir savaş oyunu olduğu için önce birliğinizdeki en hızlı birlik saldırır. Bunun anlamı en hızlı birliğiniz ilk teması kurar. Bu birlik karşı tarafın en hızlı birliği ile çarpışır. Şimdi işin can alıcı kısmına geliyoruz. Savaşa girildiği an oyun kendi içinde bir işlem yapmaya başlar. Şimdi diyelim Çevik Akıncı Dragonlarınız ilk teması kurdu hedef birlik onların saldırı mesafesine girdi. Gönderdiğiniz diğer birlikler Çevik Akıncılara yardım edebilmek için Menziline girene kadar hareket etmek zorundadır. Şimdi bir alan hayal edin. Düşmanınız ve Sizin birlikleriniz birbirine doğru ilerliyor ilk önce en hızlı birliğiniz ilerliyor ve düşman birliği menziline girdiğinde saldırıya başlıyor eğer düşmanın menzili yada hızı düşükse veya ikisi birden sizin birliğinizi kendi menziline alana kadar saldırı yapamıyor. Şimdi diyeceksiniz diğer birlikler nasıl katılıyor? Diğer yavaş birlikleriniz de çatışma sürerken yaklaşmaya devam ediyorlar sonunda menzillerine düşman girdiğinde tepki veriyorlar. Şimdi düşman diğer güçlü ve yavaş birliğiniz gelene kadar hızlı birliğinize odaklanmışken güçlü birliğinizde varınca bu sefer ikisine birden saldırıya başlıyor. Bu yüzden en büyük kayıp en hızlı birliğinizden oluyor. Öreniğin; Savaş Dragonu ile Çevik Akıncı Dragonları bir arada yolladığınızda büyük kayıp Çevik Akıncı Dragonlardan olur. Bu oyunun mantığını kavrarsanız saldırılarınızı mükemmelleştirebilirsiniz. Unutmayın menzili arttırmak size daima düşmana karşı avantaj sağlayacaktır.

Aynı türdeki birlikler saldırı alırken grup halinde alır. Öreniğin; 1500 Savaş Ejderi, hepsi 1500 HP'li. Eğer bu grup 1500 Hasar puanı alırsa her Savaş Ejderinin canı -1 düşer ve 1 ejder ölür.
Öncelikle oyunda güçlü olabilmeniz ve oyunu cesurca oynayabilmeniz için doğal olarak yeterince askeri gücünüzün olması lazım. Gerçek şu ki, oyun için hiç de kolay birşey değil bu. Çünkü asker üretmek uzun iş. Stratejiler tam da burada devreye giriyor. Asker süresini kısaltmak için neler yapabiliriz önce bunları bir yazalım.

1. Mümkün olduğunca fazla Garnizon kurun ve 3 - 4 taneden fazla ev kurmayın.
Açıklama: Ne kadar çok garnizonunuz olursa o kadar hızlı asker üreteceksiniz. Nüfus tükenen birşey olmadığı için asker eğitimi bittiğinde boş nüfusunuz olacak. Ev yerine garnizon kurmanız mantıklı olacaktır.

2. Mümkün olduğunca bina yükseltmelerini garnizonlara ayırın.
Açıklama: Garnizonlarınızın seviyesi yükseldikçe asker üretme süreniz azalacak ve daha hızlı asker üreteceksiniz. Askeri gücünüz oldukça da kolay kolay herkes rastgele saldıramayacak. Siz de garnizonlardan sonra diğer binalarınızı da geliştireceksiniz.

3. Tiyatro, Depo gibi binalarınız varsa yıkın yerine garnizon yapın. Yoksa hiç yapmayın zaten gereksiz.
Açıklama: Tiyatro sadece sizin şehrinizin insanlarına mutluluk kazandırarak vergi oranınızı arttırıp altın kazanmanızı sağlar. Ancak oradan gelen altın hiç bir yaranıza merhem olmayacaktır. Siz oradan 1 haftada gelecek altını 4 - 5 seviye bir Antropustan 5 dk da alabilirsiniz. Ayrıca tiyatroyu yıkarsanız vergiyi sıfır yapmanız gerekir. Aksi halde mutluluk düşeceğinden nüfusunuz azalacaktır. Depo için de aynısı geçerli. Siz zaten güçlü oldukça, kaynaklar sizden alınıp şehriniz yağmalansa bile siz de gidip geri alabilir veya başkalarından alabilirsiniz. Eğer bir ittifaka da katılmışsanız hiç problem olacağını düşünmüyorum.

4. Bilim merkezindeki geliştirmelerinizi Silah Kalibrasyonu, Metalürji ve Tıp üzerinde yoğunlaştırın.
Açıklama: Silah kalibrasyonunu her geliştirmeniz tüm askerlerinizin menzilini ve gücünü % 5 arttıracaktır. Bunun hesabını bir yapın derim. Metalürji de birliklerinizin savunma ve saldırı gücünü her geliştirmenizde % 5 arttıracak. Tıp da birliklerinizin canını % 5 arttıracaktır her geliştirdiğinizde. Bunları sizin geliştirdiğinizi ve bir savaşta karşınızdakinin bunları değilde tarımı, ormancılığı falan geliştirdiğinin kıyasını yapın...

5. Çiftlik, Kereste Fabrikası, Maden Ocağı ve Taş Ocağı gibi kaynak merkezlerinden çok fazla yapmayın.
Açıklama: Bu kaynak merkezleri oyunun ilerleyen safhalarında size ayak bağı olacaklar. Buralara harcadığınız nüfus size ilerde lazım olacak. Zaten kaynakların getirisi de kayda değer değildir. Hepsinden 1'er tane yapmak ve seviye 9'a mümkünse 10'a geliştirmek kafi olacaktır.

6. Oyunculara saldırırken mutlaka önce casus yollayın sonra saldırın.
Açıklama: Casus size karşıdakinin bilimsel araştırmalardaki gelişmesini, karşıdakinin o anda şehrini savunup savunmadığını (yani surda askeri olup olmadığını), ne kadar kaynağının bulunduğu gibi bilgileri verir.

7. Saldırı altındaysanız sürekli online olamayacaksanız sakın ola sura çıkıp şehrinizi savunmaya kalkmayınız.
Açıklama: Daha güçlü kişiler de size saldırıp bütün ordunuzu kaybetmenize sebep olabilir.

8 - Boş vakitlerinizde Antropus kamplarına saldırın.
Açıklama: Dünya haritasındaki Antropus kamplarına (aynı anda 2 - 3 yapabiliyorsanız daha fazla) seri 10 - 20 kadar saldırı yaptığınızda raporlarınızı okurken ödül olarak size bazı hızlandırmalar(1 dk - 5 dk - 15 dk - 1 saat gibi) verecek.

9 - Saldırılarınızda casus mutlaka kullanın.
Açıklama: Saldırı düzenlediğinizde eğer karşı tarafın savunmaya geçerse ordunuzun yenileceğini düşünüyorsanız ufak bir zamanlama yapmanız işe yarayabilir. Ordunuzun tam varacağı zamandan 5 - 10 saniye öncesine denk gelecek şekilde casus gönderiminde bulunup hızlı bir şekilde rapora bakarak, düşman eğer surda ise son anda da olsa ordunuzu kaybetmektense toplanma alanına giderek geri çekilebilirsiniz. Bunun için casusun varış zamanını bilmeniz lazım. Casus gönderir gibi yaparak(göndermeden) ne kadar sürede gideceğini ekranın sol alt köşesinde görebilirsiniz.

10 - Saldırılarınızda çok farklı türlerde askerler kullanmayın.
Açıklama: Oyun hız tabanlı olduğunda çok farklı türlerde askerlerle saldırmak sizin zararınıza olacaktır. İdeal saldırılar 2 3 en fazla 4 tür birlik kullanılarak yapılmalıdır.
Örneğin; 10000 er tane (Baltacı + Minotor + Okçu + Çevik Akıncı Dragon + Savaş Dragonu + Dev) 60000 lik ordu yerine 30000 okçu + 30000 Savaş Dragonu ile saldırmanızda karşınızdaki karma orduya karşı daha az kayıp vererek kazanabilirsiniz.

Aslında yüzlerce basit püf nokta var ama üşendim şu an bırakıyorum sonra belki devam ederim :)

4 yorum:

  1. merhaba.. birde şu diğer ejderhaların zırhlarını nasıl elde edebiliriz ondan bahsetsen çok iyi olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm dragonların zırhı aynı şekilde bulunuyor. Tabi önce dragona sahip olmanız ve geliştirmiş olmanız lazım.

      Sil