26 Nisan 2014 Cumartesi

İyi Bir Takım Olmanın İncelikleri

Merhabalar arkadaşlar bugün ekip kurma inceliklerine değinmek istiyorum ekip kurmak konusunda deneyimim var. Çok yerde görev aldım. Bu konu hakkında çok okudum. Çok kafa yordum. Çok araştırdım. Çok sordum. Sonra oturdum, bu birikimlerini alt alta yazayım dedim, en azından yeni bir takım kurmak isteyenlere iyi bir rehber olacağını düşünerek... İşte iyi bir takım kurmanın ya da kötü takımlardan kaçınmanın yolları;

Verimsiz, tembel online saati az olan oyuncuları ekibe dahil etmekten kaçının. Size ’o adam çok değişti’ diyenler olacaktır. Onlara kulaklarınızı tıkayın. Çünkü insanlar tembelken çalışkan, sorumsuzken sorumlu, birine dönüşmüş olan kimseyi tanımadım. Bu tür kişiler her zaman için hep ayak bağı olur. Bu işin tek istisnası vardır:

Yaratıcılar. Hani Sergen gibi klas ama disiplinsiz futbolcular vardır ya, on dakika oynar, iki gol atıp çıkar. Yaratıcılar da öyledir. Bütün ay boş oturur. O ayın sonunda çok iyi bir fikir veya stratejiyle gelir şaşırırsınız.



1) Ekipte eşitliği sağlayın. Birçok yerde, üstelik de çok iyi yönetildiğini sandığımız yerlerde, bütün işlerin birkaç kişinin omuzlarına yüklendiğini olur. Bu haksızlık ekipteki adalet duygusunu yok eder, ekibi yavaş yavaş içten içe çürütür.

2) Beraber oynayın ve özellikle de eğlenin, beraber eğlenmeyen ekipte ekip ruhu oluşmamıştır. Ekibinize, kafanıza uyacak tarzda ekip arkadaşları alın.

3) Ekibi oluştururken hiyerarşiyi baştan iyi kurun. Herkesin görev tanımı olmalı. Sonra "benim postum şu olacaktı ama bu oldu" tartışmalarına fırsat vermeyin.

4) Ekibinizi her adımda bilgilendirin. Konuşulacak şeyleri ekipten üç beş kişiyle kapı aralarında değil de açıkça, bütün ekibin ortasında konuşun. Ekip elemanlarına dışlanmışlık hissini yaşatmayın.

5) Ekiptekilere açıklıkla konuşmaları, için fırsat verin: Eleştiriler ittifakın düzelmesinde çok önemli rol oynarlar, unutmayın.

6) Lider yetiştirmeyi önemseyin. Her başarılı ekibin ana hedeflerinden biri lider yetiştirmektir. Liderlik yetenekleri olanları heba etmeyin. Yeteneklileri yakalamak için iyi gözlemci olun. Pek çok büyük ittifak lideri ittifakındaki çoğu kişilerin adını bile bilmiyor kısacası takımıza hâkim olun.

7) Ekibinizi kollayın. Onun için gerektiğinde mücadele verin. Eleştirileri siz yanıtlayın. Bu ekipteki bireylerin işi değildir. Ama ondan sonra eleştirileri gelip ekibe anlatın. Başka ittifaklara, ekibinizi ezdirmeyin. Bunu başarmak için de gerektiğinde hırslı, gerektiğinde rekabetçi olun.

8) Kırıcı olmayın. Yanlışlık insanlar için vardır. Bağırmadan, çağırmadan, azarlamadan işi götüren yönetici, en iyi yöneticidir. İnsanlara sadece hatalarını göstermek yeterli olacaktır. Önemli bir kısmı aynı hatayı tekrarlamayacaktır.

9) Pozitif adamlarla çalışın. Dünyanın en yetenekli insanı olsa da gülmeyen, asık yüzler insanın içindeki bütün enerjiyi öldürür.

10) Ast üst ilişkisini baştan iyi kurun. Üst, ekibin yaptıklarını görmek ister. Ekiptekiler de yaptıklarını üste göstermek. İkisi arasındaki yolu her zaman açık tutun. Şeffaflık en büyük erdemlerden biridir.

11) Ekibin kendi arasında sürekli bir diyalog olmasını sağlayın: Kendi aranızda konuşun. Rakiplerinizle diyalog içinde olun.

12) Gündemi takip edin. Güncel haberleri ve gelişmeleri takip edip ekip arkadaşlarınızla paylaşın. Güncel olmak her zaman 1 adım önde olmak demektir.

13) İmkanlarınız çerçevesinde bir üst olarak ekip arkadaşlarınızı ödüllendirin. Basit değişik bir plan, ufak hediyeler, jestler, bir tebrik mesajı da olsa motivasyonu ve verimliliği arttıracaktır.

14) İlgi alanınızdaki gelişmeleri uygulamaya koyun. Gerekli teknolojik, stratejik, teknik bilgiyi uygulamaya koyarak rakiplerinizin önünde olduğunuzu ekibinize de hissettirin.

15) Ekibinizin klasını ve seviyesini koruyun ve yükseltmeye çalışın. Ekipte uygunsuz, ters hareketleriyle sivrilenlerin sorunlarını anlamaya çalışın, uyarın, çözüm üretilemezse ekibi bozmaması için uzaklaştırın. Yeni ekip arkadaşları alırken de kriterlerinizi belirtin, deneme süresi belirleyin ve bunu ona söyleyin.

"Öğüt vermek kolay, ekip yönetmek zor" derseniz, haklısınız. Ama unutmayın, önemli olan zoru başarmak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder